Kesäkauden 2020 ratsastustunnit

1.6.-16.7.2020 ratsastetaan kesäkaudella maanantai, tiistai ja keskiviikko iltaisin ryhmätunneilla klo 17-20. Muina päivinä ei ole vakituisia ryhmätunteja. Voit varata kesäksi vakiovuoron tai ratsastaa irtotunteina yksittäisiä kertoja. Itse kokoamasi pienryhmätunnit ja yksityistunnit voit sopia suoraan Paulan kanssa p. 0504955148

Yleistä ratsastustunneista

Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastusta voi harrastaa ympäri vuoden. Hyväksi ratsastajaksi kehittyminen edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, tasapainoa, rytmitajua ja koordinaatiokykyä, ja näitä ominaisuuksia voi myös kehittää ratsastuksen avulla. Ratsastus voi olla kunto-, hyöty- tai terveysliikuntaa.

Ratsastustunnit ovat syys- ja kevätkaudella pääsääntöisesti maneesissa arki-iltoina klo 17-20, sekä lauantaisin klo 11 eteenpäin. Tunteja sovittaessa myös muina aikoina. Illat alkavat aina helpoimmalla tunnilla (ensimmäinen tunti sopii vähemmän ratsastaneille, erityistä tukea tarvitseville sekä talutuksessa ratsastaville) ja tuntien vaatimustaso nousee illan viimeistä tuntia kohden. Tuntikalenterin löydät kuva-albumista ja uutisvirrasta.

Voit ratsastaa vakiotuntilaisena aina samassa ryhmässä samaan aikaan tai ns. irtotuntilaisena vakioryhmissä, silloin kuin niissä on tilaa. Yksittäistä irtotuntia halvemmalla tuntihinnalla voi ostaa ratsastuskortin (5 tai 10h), jonka hankkiminen ei edellytä vakiotuntia. Ratsastajan tulee tuolloinkin huomioida kortin voimassaoloaika!

Ensimmäinen ratsastustunti on hyvä varata soittamalla, jotta voit keskustella opettajan kanssa sinulle sopivasta ryhmästä. Ensimmäisen tunnin jälkeen voit varata tunnin soittamalla, tallilla käydessäsi tai viestillä. Huomioithan, että tuolloin tallilta aina vastataan viestiisi ja vahvistetaan tuntisi. Jos olet yhteydessä tallille viestillä, muista aina selkeästi ilmoittaa nimesi. Tunnille tulee saapua viimeistään 10min ennen tunnin alkamista. Tallin kahviossa on tussitaulu, johon opettaja on kirjoittanut millä hevosella ratsastat. Tallin hevosilla ei ole vakiohoitajia, vaan henkilökunta laittaa hevoset tunneille valmiiksi. Ratsastajat voivat sovittaessa osallistua hevosten hoitoon.

Maksuvälineinä käyvät käteinen, yleisimmät pankkikortit, ePassi sekä Smartumit. Vakioratsastajat voivat saada ratsastuskortistaan (5 tai 10h) pyydettäessä myös laskun. Ratsastustunnit tulee maksaa toimistoon ennen tunnin alkua.

Tuntien peruminen

Ratsastustunnit tulee perua ratsastuspäivänä viimeistään klo 12 mennessä. Peruuttamatta jätetyistä tunneista veloitamme normaalihinnan. Tunnit tulee perua soittamalla tai teksti-/whatsApp-viestillä, EI sähköpostilla tai facebookin kautta. Tallilta kuitataan viesti saaduksi. Peruuttamatta jätetyt tunnit tulee maksaa viikon sisällä tallin tilille FI14 4108 0011 0716 13. Maksun viestikenttään kirjoitetaan ratsastajan etu- ja sukunimi, sekä peruuttamatta jääneen tunnin päivämäärä (esim. Maija Meikäläinen 12.1.2019). Ratsastuskortilla ratsastavien kortista leimataan peruuttamaton tunti.

Vakuutukset

Satunnaisratsastajat ovat vakuutettuja tapaturman varalta SRL:n satunnaisratsastajan tapaturmavakuutusella. Suomen Ratsastajainliitto suosittelee SRL:n hyväksymissä ratsastuskouluissa ratsastaville joko ratsastusseuran jäsenyyttä (Joensuussa toimivia seuroja on useita), muuta SRL:n jäsenyyttä sai Green Card/Green Card plus-korttia. Jäsenseuran vakutus on vaoimassa kaikissa hevosenhoito-, ratsastustunti-, valmennus- ja kilpailutilanteissa. Lue lisää asiasta www.ratsastus.fi


Erityisrymien ratsastus eli pararatsastus

Utran tallille ovat tervetulleita ratsastamaan myös SRL:n hyväksymän vammaisratsastusohjaajan opetukseen erityisryhmiin kuuluvat henkilöt. Vammaisratsastuksessa ratsastuslajia ei muuteta, mutta opetus, varusteet ja olosuhteet voidaan järjestää tilanteen mukaan sopiviksi. Tavoitteena on tukea ratsastajaa erilaisilla toimintatavoilla ja apuvälineillä siten, että ratsastaminen onnistuu turvallisesti ja ratsastaja voi kehittyä omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Ratsastus- ja hevostaitojen opettelemisen rinnalla tulevat mielenvirkistys ja kunnon kohottaminen.

Tallilla on mahdollista ratsautua myös pyörätuolirampilta. Käytössä on myös paljon erilaisia ratsastusta helpottavia varusteita ja opasteita. Suosittelemme paljon tukea tarvitseville aina ensin yksityistuntia. Tunnin ajankohdan voi sopia Paulan kanssa omaan aikatauluun sopivaksi.

Erityisryhmien oma ryhmätunti aina torstaisin klo 17-18. Tunti muodostuu hevosten hoidosta (harjaus, satulointi ja suitsinta) sekä ratsastuksesta. Askellajeina käynti ja ravi. Osallistujien on kyettävä ratsautumaan korokkeelta hevosen selkään. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita ratsastajan tapa liikkua ja kommunikoida, hänen kokonsa sekä mahdollisuus käyttää tunneilla omaa avustajaa. Avustajalla on oltava riittävästi kokemusta hevosten käsittelystä. Talli tekee oman arvionsa avustajan kokemuksen riittävyydestä. Ilmoittautumiset vain soittamalla.

Centered Riding

Centered Riding on tapa selittää ratsastusta kehonhallintaa, kehontuntemusta, kehon keskipistettä ja mielikuvia hyväksikäyttäen. Se perustuu ihmisen ja hevosen anatomian tuntemiseen, tasapainoon, liikemekaniikkaan, maan vetovoimaan sekä henkilön laajempaan ymmärrykseen ratsastajan ja hevosen yhteistyöstä. Paula on I-tason Centered Riding-ohjaaja.